Μεταξύ ψυχής και δύναμης – μέρος 3ο

 

Η συναισθηματική προσέγγιση και η φαντασία ως εφόδιο αθωότητας ήταν δυο εκ των συνιστωσών, που συγκλίνουν στην εσωτερική ομορφιά του Clash Royale. Σε αυτό το τρίτο μέρος θα επιχειρήσουμε, αντιθέτως, μια προέκταση του παιχνιδιού. Και για τον σκοπό αυτό είναι αναγκαίο να βάλουμε το νοητό νυστέρι της ανάλυσης ώστε να μελετήσουμε την ανατομία του.

Ας εξετάσουμε, λοιπόν, την ΑΛΛΗΓΟΡΊΑ. Η αποσαφήνιση των συμβόλων μπορεί να αποφέρει την διαύγεια. Επί τω έργω, τώρα και σαν πρώτη επισήμανση, ας υπολογίσουμε την συλλογή των καρτών. Αυτό σημαίνει ότι μέσα από αλλεπάλληλες μάχες το παιχνίδι μας δίνει τη δυνατότητα να συλλέξουμε όλο και περισσότερες κάρτες, με την προοπτική να αναβαθμίζουμε την ισχύ τους. Μήπως αυτό δεν αποτελεί ένα παράδειγμα της καθημερινότητας; Ένας σπουδαίος συμβολισμός, που μας περνά το μήνυμα, πως στη ζωή πρέπει να αγωνιζόμαστε για την πρόοδο. Είτε αφορά τον επαγγελματικό τομέα, είτε την γνώση γενικότερα. Πρέπει να συλλέγουμε εμπειρίες μέσα από μια αδιάκοπη τριβή με τον περίγυρό μας, να μελετούμε, να ενημερωνόμαστε, να διαβάζουμε, ώστε να αναβαθμίζουμε τις κάρτες της δικής μας καθημερινής μάχης. Και δεν υπάρχει σπουδαιότερο όπλο στη ζωή από την μόρφωση. Βέβαια, στο παιχνίδι υπάρχει ένα όριο πέρα από το οποίο, προς το παρόν, οι κάρτες μας δεν μεγαλώνουν. Μα ο σκοπός του παιχνιδιού δεν είναι τα όρια, αλλά η μέθοδος, να μας προτάξει τον δρόμο.

Ένας δεύτερος συμβολισμός είναι η συνεργασία των καρτών που θα μας αποφέρουν τη νίκη. Που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται απλά η γνώση, αλλά η σωστή μεταβολή της σε πράξη. Άρα στοιχεία όπως η δεξιοσύνη, η εγρήγορση, η εγκράτεια δεν αποτελούν παρά τα βέλη στην φαρέτρα μας. Πως οι κάρτες θα αρθρώσουν μιαν επίθεση ή μια άμυνα και πως η επιμέλειά μας θα μας αποζημιώσει για τον χρόνο που ξοδέψαμε, δεν είναι απλές ανταύγειες του φωτός που μας κρύβεται. Είναι ο ήλιος που κοπιάσαμε.

Κι εδώ φτάνουμε σε έναν τρίτο συμβολισμό. Την αντίδρασή μας στην νίκη ή στην ήττα. Ενώ οι συγκρούσεις μεταξυμβαίνουν στις οθόνες μας, ενώ οι κάρτες μας συνομωτούν ενάντια σ’εκείνες των αντιπάλων, ενώ η ανθεκτικότητα μας δοκιμάζεται, ιδιαίτερα υπό την πίεση του χρόνου, αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα. Νίκη ή ισοπαλία ή ήττα. Κι αν είναι η αξία του ηττημένου, που δίνει δόξα στον νικητή, είναι αυτή η ευάλωτη στιγμή που δείχνει από τι υλικό είμαστε φτιαγμένοι. Η νίκη μας γεμίζει ικανοποίηση, η ήττα άλλοτε μας αποκαρδιώνει κι άλλοτε μας πεισματώνει κι αυτό γιατί μόνο με την προσήλωση θα πετύχουμε τους στόχους μας. Κι όλα όσα, έστω κι υποσυνείδητα, συναποκομίζουμε, όσο κι αν η φιλοδοξία μας καταγοητεύει, οφείλουμε να θυμόμαστε τον χρόνο, την ψυχική αντοχή και τον κόπο που καταβάλαμε για να ανέβουμε ψηλότερα. Ακόμη κι η αδιαφορία όσων επιμένουν να βλέπουν το παιχνίδι αυτό, σαν μόνο ένα παιχνίδι, κάποιες φορές τερψίθυμο, κάποιες απογοητευτικό κι άλλες εκνευριστικό, είναι αποτέλεσμα μετάφρασης των παραπάνω συμβολισμών.

Οι συμβολισμοί βρίθουν στο παιχνίδι ακόμη κι αν το δούμε μυθολογικά. Μήπως ο Bowler που κουβαλά τον βράχο δεν θυμίζει τον Σίσυφο ή η Princess με την ευστοχία της μοιάζει με την Άρτεμη, ή πάλι το lightning δεν φαντάζει οργή του Δία; Αλληγορία είναι και οι εικόνες κι όχι μόνο τα μηνύματα που μας περνά το παιχνίδι. Αμέτρητες εικόνες που συνθέτουν μια μοναδική κομψοέπεια, η οποία μας καθηλώνει.

Δεν προσπαθώ να σας προξενέψω την ποίηση, ούτε αποσκοπώ στην ομογνωμοσύνη. Ο καθένας με το δικό του κουπί στο μπάρκο των συμβόλων, μπορεί να πλεύσει σε όποια κατεύθυνση επιθυμεί. Αρκεί μιαν στιγμή να σταθεί και να δεί πέρα από τον καθρέφτη, πέρα από την επιφάνεια. Το Clash Royale είναι από τα λίγα παιχνίδια που ενώνουν σε μια οθόνη συμβολισμούς, επικοινωνία και φαντασία σε μιαν ακατεύναστη, συνεχώς εξελισσόμενη μεταφορική σημασία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Optionally add an image (JPEG only)