Μεταξύ ψυχής και δύναμης – μέρος 2ο

 

Στον απόηχο των όσων αποτέλεσαν σημείο αναφοράς στην προηγούμενη δοκιμή προσέγγισης του παιχνιδιού, ένα ερώτημα που γεννάται εύλογο είναι το εξής: τι είναι παιχνίδι; ή μάλλον πιο εύστοχα: τι θεωρούμε παιχνίδι;

Η ίδια η λέξη προτρέπει σε εικόνες παιδικές, ξεγνοιασιάς, ακόμη και διαφυγής από ότι σκληραίνει την καθημερινότητά μας και την καταντά μονότονη και κοπιαστική. Εδώ ακριβώς είναι που θα ήθελα να σας μιλήσω για μια σπουδαία πτυχή του συγκεκριμένου παιχνιδιού, η οποία, ενώ είναι μπροστά μας και τη ζούμε σε κάθε στιγμή, μας ξεφεύγει στην ουσία της. Η πτυχή αυτή δεν είναι άλλη από την ΦΑΝΤΑΣΊΑ.

Από μικρής ηλικίας ο ρόλος του παιχνιδιού είναι να μας γαλβανίσει, να μας διαπαιδαγωγήσει και να μας βοηθήσει ν’αναπτύξουμε καθοριστικές παραμέτρους της μελλοντικής μας προσωπικότητας. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι αυτή η επίδραση είναι αποκλειστικό προνόμιο των παιδιών. Η αθωότητα που μας δίνεται εκ γεννετής είναι το σπουδαιότερο αγαθό που οφείλουμε να φρουρήσουμε κι η φαντασία μέσω ενός παιχνιδιού μεθερμηνεύει το ατόφιο σε δημιουργικότητα. Το όραμα είναι απλά η αλφάβητος μιας επικείμενης νέας έκφρασης. Θα σας ζητήσω και πάλι συγγνώμη αν γίνομαι έρμαιο του στόμφου μου, αλλά θα σας καλούσα να εφαρμόσετε τον αμύθητο πλούτο της Ελληνικής μας γλώσσας πάνω στο παιχνίδι αυτό, αφήνοντας παράλληλα τη φαντασία να καλπάσει ανεξέλεγκτη. Έτσι για παράδειγμα: ο πύργος φαντάζει λιθότμητος, τα minions φτεροδονούν την αρένα, ο executioner μπορεί να αναχθεί σε δρακοντοκτόνο, η άνοδος είναι τροπαιοφόρος κι απειράριθμα άλλα, όπου ο καθένας πειραματίζεται ως μυθοπλάστης ή κωμειδυλλιογράφος της δικής του προσωπικής/εσωτερικής διάθεσης.

Έστω κι αν δεν το ομολογούμε, αυτό που μας εθίζει, που μας ωθεί, που μας πείθει ενστικτωδώς και υποσυνείδητα, πέρα από έναν στεγνό ζήλο για πρωτοπορία, είναι ο τρόπος που η δική μας φαντασία μετατρέπει τα είδωλα της οθόνης σε κάτι πιο ζωντανό και παρόντα δίνοντας μας την αίσθηση ότι, σε οποιαδήποτε ηλικία, αισθανόμαστε ακόμη παιδιά κι η αθωότητά μας, παρά τις εμπειρίες, παραμένει ακλόνητη. Ένα μέρος της τουλάχιστον. Αυτό ισχύει και για τους ανήλικους που όταν μιμούνται τους μεγαλύτερους, συχνά, δυστυχώς, στα αρνητικά τους χαρακτηριστικά, εξαντλούν άσκοπα την πηγή αυτή. Στον σφυγμό της μάχης, λοιπόν, η ομορφιά της γλώσσας και η φαντασία συγκηδεμονεύουν μιαν ανεξάντλητη καλαισθησία, ικανή να μετατρέψει τα στιγμιαία ξεφάντωμα/σκίρτημα/έξαψη/μένος σε κάτι απροσδιόριστο μα αισθαντικό συγχρόνως.

Μα με εφόδιο την φαντασία ας σκαρώσουμε δύο άλλα ερωτήματα. Ποια κάρτα του Clash Royale θα ήθελες να είσαι; Και ποια κάρτα είσαι στην πραγματικότητα; Κι αυτό γιατί, αυθόρμητα κι αναντίρρητα, πραγματικότητα και φαντασία είναι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Θα ήθελα, λοιπόν, να ζείτε την φαντασία σας έντονα, με χιλιάδες εικόνες που σαν σπόνδυλοι συναρμολογούν την ραχοκοκκαλιά που σας κρατάει, εν αγνοία σας, όρθιους ή καλύτερα να τολμήσω αγνούς. Κι ελπίζω όσοι αντιλαμβάνονται την σπουδαιότητα της αθωότητας και δεν μένουν στην στείρα κι εγωιστική πλευρά του συναγωνισμού, να γίνουν οι αποδέκτες αυτής της σκυτάλης και να τρέξουν το παιχνίδι σε νέους δρόμους.

Οι λέξεις εκφράζουν συναισθήματα νεοσσούς που εσείς θα αναθρέψετε. Με άμιλλα, νουνέχεια και σεβασμό γίνετε τα φερέφωνα της δικής σας φαντασίας, διατηρήστε το παιδί που ζει μέσα σας, πέρα απο τις διαμάχες, τις παγίδες, τις ζηλοφθονίες όσων μειώνουν το είναι σας, επειδή λησμόνησαν την δική τους αθωότητα. Έτσι το παιχνίδι που λατρεύουμε όλοι μας, δεν θα είναι, ποτέ, απλά και μόνο ένα παιχνίδι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Optionally add an image (JPEG only)